Guide

De officielle kostråd

Mad er en vigtig del af diabetesbehandlingen. Det er derfor vigtigt, at du kender anbefalingerne for den daglige mad, så du kan støtte borgeren i at vælge.

I nedenstående er det de officielle kostråd, der er udgangspunkt for anbefalingerne for den daglige mad, men med særlige opmærksomhedspunkter til personer med diabetes.

Kostrådene giver både råd om sund mad og om mad, der er ”klimavenligt”.

Hvis borgeren har lille appetit, skal kostrådene ikke nødvendigvis følges. Spørg din leder, hvis du er i tvivl.

Lær mere

Siden opdateres...

Spis planterigt, varieret og ikke for meget

Følg kostrådene og spis varieret. På den måde bliver kroppens behov for næringsstoffer oftest dækket.

Varieret mad som passer til de nye kostråd

Spis flere grøntsager

  • Spis ca. 600 g grøntsager og frugt om dagen – heraf skal mindst halvdelen være grøntsager.
  • Vælg forskellige grøntsager og gerne de grove som kål, løg, porre, rodfrugter, ærter og bønner. De indeholder mange kostfibre, som stabiliserer blodsukkeret, og de mætter godt.

Anbefaling

  • Ud af de 300 g grøntsager bør 100 g være mørkegrønne grøntsager som fx broccoli, spinat og grønkål. De 100 g bør være røde og orange grøntsager som fx gulerod og tomat.

På billederne ses to eksempler på, hvordan man kan få de 300 g grøntsager om dagen.

300 gram grøntsager
300 gram grøntsager

Spis frugt

For borgere med diabetes er den generelle anbefaling op til 3 stykker frugt fordelt over dagen.
De tre stykker skyldes, at frugt indeholder frugtsukker, der giver stigning i blodsukkeret.

To stykker frugt
Billede af tre stykker frugt

Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk

Kød og bælgfrugter

  • Spis ca. 350 g tilberedt kød om ugen inkl. kødpålæg.
  • Kødet bør højest indeholder 10% fedt.
  • Begræns især okse- og lammekød og saltede og røgede produkter.
  • Supplér gerne måltiderne med 3 æg om ugen.

Anbefaling

  • I stedet for kød anbefales det, at man spiser 100 g tilberedte bælgfrugter om dagen som fx kikærter, bønner, gule ærter og linser.
  • Suppler med en håndfuld nødder eller mandler svarende til ca. 30 g. Spis forskellige slags, og vælg usaltede eller med højst 0,8 g salt pr. 100 g.
  • Spis også gerne 1-2 spsk. frø fx sesamfrø og græskarkerner om dagen.

På billedet ses anbefalingerne for kød pr. dag.

Fisk

  • Spis 350 g fisk om ugen af forskellige slags, også skaldyr og rogn.
  • 200 g af de 350 g skal være fede fisk fx sild, makrel, ørred og laks.
  • Fede fisk indeholder livsnødvendige fedtsyrer, D-vitamin, og jod.
  • Fed fisk nedsættes risikoen for hjertekar-sygdomme.

På billedet ses 350 g fisk, heraf 200 g fed fisk, der er anbefalingen for en uge.

ælgfrugt, kød, fisk, æg og nødder.
350 gram fisk

Spis mad med fuldkorn

  • Den officielle anbefaling er 90 gram fuldkorn om dagen.
  • Fuldkorn fås fra rugbrød, fuldkornsbrød og –boller, havregryn, mysli, fuldkornspasta, – ris, -bulgur og lignende.
  • Fuldkorn mætter godt og er godt for fordøjelsen.
  • Fuldkornsprodukter indeholder også mange kostfibre, der kan være med til at sænke indholdet af sukker og fedt i blodet.

På billederne ses to eksempler på, hvordan man kan få den anbefalede mængde fuldkorn om dagen.

Rugbrød, knækbrød og kogt pasta
Rugbrød, boller og havregryn.

Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

  • Vælg planteolier som fx rasp- og olivenolie, frem for hårde fedtstoffer som smør, stegemargarine og kokosolie. De umættede fedtstoffer i planteolier er med til at mindske risikoen for hjertekar-sygdomme.
  • Drik eller spis ¼ liter magre mælkeprodukter om dagen. Vælg mini-, skummet- eller kærnemælk og syrnet mælkeprodukter med højst 1,5% fedt.
  • Suppler med 1 skive (20 g) ost om dagen med højst 17% fedt.
Planteolie og mejeriprodukter i forhold til nye kostråd.

Spis mindre af det søde, salte og fede

  • Skær ned på mængden af slik, kager, chokolade, is, kiks og chips, da det indeholder meget sukker og/eller fedt.
  • Begræns også mængden af fastfood som fx pommes frites og hotdogs, som ofte indeholder store mængder af fedt og salt.
  • Brug krydderier og krydderurter til at give smag ved tilberedning af mad – det mindsker mængden af salt.

Salt kan være med til at give forhøjet blodtryk. Du kan spare på salt ved at købe produkter med Nøglehulsmærket eller Fuldkornslogoet.

På billedet ses et eksempel på, hvor meget af det søde, salte og fede en kvinde på over 70 år kan spise og drikke i løbet af en uge.

Billede som viser det søde, fede og salte en kvinde på 70 år kan indtage om ugen.

Sluk tørsten i vand

  • 1-1½ liter væske om dagen dækker behovet for væske hos de fleste.
  • Vælg drikke uden tilsat sukker.
  • Frugtjuice, smoothie og æblemost har et naturligt indhold af sukker, der giver stigning i blodsukkeret. Derfor anbefales de ikke.
Glas med vand

Oversigt over de officielle kostråd

Illustration af de officielle kostråd med billeder af grøntsager, fuldkorn, fisk, planteolier og mejeriprodukter.

Var denne guide hjælpsom?