Guide

Kulhydrat, protein og fedt

Mad består af næringsstofferne kulhydrat, fedt og protein.

Den mad vi spiser, påvirker vores blodsukker:

  • Kulhydrater i form af sukker og stivelse giver stigning i blodsukkeret.
  • Jo mere kulhydrat, borgeren spiser, jo mere stiger blodsukkeret.
  • Fedt og protein forsinker stigningen i blodsukkeret.

Lær mere

Siden opdateres...

De forskellige næringsstoffer

Kurve med blodsukkerstigning

Blodsukker stiger hurtigst efter øl, langsommere efter rugbrød og mindst efter salat.

Kurver med blodsukkerstigninger ved hhv.:

  • sukkerarter fx fra frugtjuice
  • stivelse fra fx brød
  • kostfibre fra fx kål

Blodsukkerværdier

  • Et blodsukker på 3,9 mmol/l eller derunder (hypoglykæmi) betragtes som lavt blodsukker.
  • Et blodsukker mellem 4 og 10 mmol/l betragtes som blodsukker i normalområdet.
  • Et højt blodsukker over 10 mmol/l (hyperglykæmi) betragtes som et højt blodsukker.
Indikator viser højt blodsukkerniveau. Normalt er mellem 4-10 mmol/l. Under 4 mmol/l er lavt blodsukker, over 10 mmol/l er højt blodsukker

Var denne guide hjælpsom?